CMMS pro rok 2024

CMMS pro rok 2024

Přehled nejnovějších trendů v CMMS pro rok 2024.

CMMS - česky = Systém pro plánování a řízení údržby a servisu.

Bez digitálního pomocníka již budete jen velmi těžko a neefektivně řídit moderní údržbu.

Rok 2024 přináší revoluční změny v oblasti CMMS (Computerized Maintenance Management Systems). Tato technologie se stále více integruje s moderními inovacemi, aby poskytla efektivnější a udržitelnější správu majetku. Zde jsou hlavní trendy, na které by se měly společnosti zaměřit.

Integrace umělé inteligence

Umělá inteligence (AI) hraje klíčovou roli v optimalizaci a automatizaci procesů v CMMS systémech. Díky AI je možné předpovídat potřebu údržby analyzováním historických dat, což minimalizuje neplánované výpadky. AI také přispívá k energetické efektivitě optimalizací spotřeby energie na základě aktuálních podmínek a historických dat. Další významné aplikace zahrnují analýzu využití prostor, kde AI přizpůsobuje osvětlení a teplotu podle obsazenosti, a bezpečnostní opatření, kde AI detekuje neobvyklé chování a potenciální hrozby, jako jsou požáry nebo úniky vody. Optimalizace úklidu je další oblastí, kde AI plánuje čištění podle frekvence využití prostor.

IoT a chytrá senzorika

IoT (Internet of Things) senzory přinášejí novou úroveň efektivity ve správě majetku. Senzory monitorují teplotu, vibrace a další parametry pro prediktivní údržbu, což zajišťuje včasnou intervenci před selháním zařízení. Energetický management je další klíčovou oblastí, kde IoT senzory měří spotřebu energie a optimalizují ji v reálném čase. IoT zařízení rovněž zvyšují bezpečnost sledováním přítomnosti osob a kvality vzduchu, a také detekují úniky vody, čímž pomáhají ve správě vodních zdrojů.

Rozšířená a virtuální realita

AR (Augmented Reality) a VR (Virtual Reality) technologie mění způsob, jakým interagujeme s fyzickým světem. VR poskytuje realistické tréninkové prostředí, kde mohou zaměstnanci cvičit reakce na různé scénáře, jako jsou požáry nebo úniky nebezpečných látek, bez rizika. AR brýle umožňují technikům zobrazit informace a instrukce přímo na zařízení, což usnadňuje technické práce. Virtuální prohlídky budov a zařízení pomocí AR a VR zlepšují rozhodovací proces a efektivitu plánování.

Integrace s dalšími systémy

Integrace CMMS systémů s dalšími podnikovými systémy je nezbytná pro dosažení efektivní správy majetku. Spojení s ERP (Enterprise Resource Planning) systémy umožňuje sdílení finančních a účetních informací a lepší správu nákladů. Integrace s HR (Human Resources) systémy zajišťuje synchronizaci informací o zaměstnancích a plánování směn. BIM (Building Information Modeling) systémy poskytují podrobné 3D modely budov a zařízení, což usnadňuje plánování a údržbu. DMS (Document Management Systems) zajišťují sdílení a archivaci dokumentace. IoT platformy umožňují integraci dat z IoT senzorů pro monitorování stavu zařízení.

Další trendy pro rok 2024

Udržitelnost a ekologický přístup: Ekologická udržitelnost je klíčová nejen z etických důvodů, ale i pro snížení nákladů a zlepšení image firmy.

Mobilní a cloudová řešení: Flexibilní přístup k datům odkudkoliv a kdykoliv se stává standardem.

Uživatelský komfort: Priorita je kladena na uživatelskou přívětivost a intuitivní rozhraní.

Bezpečnost dat a GDPR: Ochrana dat a dodržování předpisů jako GDPR jsou zásadní s rostoucím množstvím shromažďovaných dat.

Personalizace a konfigurace: Nabídka personalizovaných řešení a možností konfigurace systémů podle specifických požadavků zákazníků je stále více standardem.


Rok 2024 přináší zásadní inovace v oblasti CMMS.

Firmy a odborníci v tomto odvětví by měli být připraveni adaptovat se na nové technologie a trendy, aby mohli plně využít jejich potenciál ke zlepšení správy majetku a poskytování lepších služeb zákazníkům.


Potřebujete pomoc s digitalizací        napište nám


Za ČSPÚ Ing. Ondřej Antoš, člen předsednictva a expert na digitalizaci procesů údržby

 

 

Zveřejněno: 05.07.2024

Další aktuality

Nový kolektivní člen a partner ITICA s.r.o.
Nový kolektivní člen a partner ITICA s.r.o.

ITICA – Váš komplexní partner pro SAP řešení

Ve světě podnikových systémů SAP je nutnost inovativních a na míru šitých řešení stále zřetelnější. Tato řešení nejenže drží krok s technickými požadavky, ale také překonávají očekávání uživatelů. Společnost ITICA, lídr v oblasti poskytování SAP služeb,…

Vydařený seminář v Plzni
Vydařený seminář v Plzni

Údržba 4.0 a špičkové technologie v praxi.

Seminář ČSPÚ ve spolupráci - RTI ZČU v Plzni - VZU Plzeň - LaserTherm jsme uskutečnili dle plánu 25.6.2024.

Společně jsme měli možnost poznat unikátní technologie:

Aditivní technologie - Regionální technologický institut - výzkumné centrum Fakulty…

Pomozme společně malé bojovnici Dorotce!
Pomozme společně malé bojovnici Dorotce!

Roční Dorotka z Jablonce nad Nisou byla zdravá a usměvavá holčička, ale v lednu 2024 se její svět zhroutil.  Dorotku a její maminku srazil na přechodu pro chodce nepozorný řidič a způsobil Dorotce těžké ublížení na zdraví s trvalými následky. Její malé tělo, ještě tak nedávno plné radosti a…