Inovativní mobilita údržby ve Smart Maintenance

Inovativní mobilita údržby ve Smart Maintenance

Mobilita v údržbě 4.0 - správný krok, správným směrem.

V souvislosti se zaváděním aspektů Průmyslu 4.0 do praxe, vzniká potřeba inovativních řešení i v oblasti automatizace byznys procesů údržby.

Jednou z hlavních oblastí, ve které je možné zavést inovace s rychlou návratností investic a s výrazným přínosem k optimalizaci procesů je mobilita v  údržbě.

 

Právě mobilita je skvělým startovacím bodem pro projekty Průmyslu 4.0, která zautomatizuje a optimalizuje nejen procesy v oblasti údržby, ale i výroby, skladů a další klíčové  procesy v  podniku, a tím ho posune na vyšší úroveň.

Pokud výrobní proces probíhá podle optimálního modelu, není vyžadován zásah operátora a inteligentní výrobní linky pracují v plně automatizovaném provozním režimu.

Pokud však nastane nějaká výjimka, je nezbytný okamžitý zásah člověka na místě. Obsluha potřebuje rozšířené kontextové informace o souvisejících fyzických objektech zapojených do výrobního procesu – jako jsou výrobní linka, její komponenty, vybavení, přístroje, roboti - aby byla schopna přijmout optimální rozhodnutí a provést nápravná opatření k vyřešení výjimky. 

Hlavní výzvou je poskytnout operátorům a inženýrům správné informace na správném místě a ve správné době, aby mohli optimálně splnit svou úlohu. Nazýváme to inteligentní interakcí (Smart Interaction).

K tomuto účelu jsou optimálně použitelná všudypřítomná mobilní zařízení, která jsou on-line/off-line integrována s back-end systémy. Tok informací v reálných výrobních procesech je velmi složitý a mění se velmi dynamicky. Proto musí být softwarové aplikace běžící na mobilních zařízeních flexibilní. Flexibilita musí pokrývat oba aspekty – jednak flexibilitu z hlediska uživatelské přívětivosti a variabilního uživatelského rozhraní, jednak flexibilitu v souvislosti s integrací systémů a zařízení. Tyto požadavky nelze splnit tradičními programovacími metodami (coding & waterfall approach). Vyžaduje si nástroje, které jsou od návrhu navrženy pro agilitu (vizuální modelování a metody rychlého prototypu – quick prototyping methods). Dalším problémem v mobilním světě jsou různé operační systémy, jejich časté upgrady a stále rychleji se vyvíjející mobilní hardwarové platformy.

Všechny tyto náročné a někdy protichůdné požadavky může splňovat pouze moderní, skutečně inovativní softwarová platforma, jakou je PROCE55. 

Takováto softwarová mobilizace na základech řešení PROCE55 je základem modernizace rigidních/starších výrobně – údržbářských procesů v inteligentní továrně.

Pro řízení podnikových procesů v určitých fázích se často musí používat různá zařízení – mobilní terminály pro elementární skladové operace, smartphony pro zadávání hlášení a PC pro komplexnější operace, které vyžadují větší obrazovku – např. plánování nebo management skladů. PROCE55 umožňuje řídit end-to-end proces prostřednictvím více zařízení současně. Obrazovky a ovládání je optimalizováno pro použití na těchto zařízeních a podle procesních potřeb zákazníka/podniku. 

PROCE55 Mobile umožňuje efektivně pracovat s aplikací kdykoliv a kdekoliv, jak on-line, tak i off-line v interakci s rigidními ERP systémy (např. SAP, AX, QAD, JDe, …). Jednoduché a intuitivní používání aplikace na mobilních zařízeních usnadňuje akceptaci ERP systému i běžnými operátory a údržbáři bez zdlouhavých a finančně náročných školení. Toto řešení přináší nespornou výhodu i v kontextu fluktuace personálu, zaškolení je velmi snadné a rychlé a výsledkem jsou data, které jsou nezbytná pro efektivní řízení celého, nejen údržbářského procesu.

Zavádění Smart maintenance do průmyslové praxe je obvykle spojeno se změnou v systému údržby.

Proto k těmto projektům zveme nejlepší experty na systémy údržby, mezi které patří především experti z ČSPÚ.

 

Autor: Juraj Sabaka, www.East-Gate.eu

 

Zveřejněno: 25.02.2021

Další aktuality

CMMS pro rok 2024
CMMS pro rok 2024

Přehled nejnovějších trendů v CMMS pro rok 2024.

CMMS - česky = Systém pro plánování a řízení údržby a servisu.

Bez digitálního pomocníka již budete jen velmi těžko a neefektivně řídit moderní údržbu.

Rok 2024 přináší revoluční změny v oblasti CMMS (Computerized Maintenance Management Systems).…

Nový kolektivní člen a partner ITICA s.r.o.
Nový kolektivní člen a partner ITICA s.r.o.

ITICA – Váš komplexní partner pro SAP řešení

Ve světě podnikových systémů SAP je nutnost inovativních a na míru šitých řešení stále zřetelnější. Tato řešení nejenže drží krok s technickými požadavky, ale také překonávají očekávání uživatelů. Společnost ITICA, lídr v oblasti poskytování SAP služeb,…

Vydařený seminář v Plzni
Vydařený seminář v Plzni

Údržba 4.0 a špičkové technologie v praxi.

Seminář ČSPÚ ve spolupráci - RTI ZČU v Plzni - VZU Plzeň - LaserTherm jsme uskutečnili dle plánu 25.6.2024.

Společně jsme měli možnost poznat unikátní technologie:

Aditivní technologie - Regionální technologický institut - výzkumné centrum Fakulty…