Nedožitých 80 let

Nedožitých 80 let

Dne 10. 10. 2022 by oslavil 80-té životní jubileum nestor v oblasti kvality, spolehlivosti a údržby strojů, servisní logistiky a péče o hmotný majetek

prof. Ing. Václav Legát, DrSc.

S trochou nadsázky můžeme říci, že byl zakladatelem údržby v České republice, protože se v roce 1999 pustil spolu s kolegy do založení České společnosti pro údržbu (ČSPU), která následující rok vznikla a posléze byla přijata mezi ostatní národní společnosti pro údržbu sdružované v EFNMS (Evropská federace národních společností pro údržbu). 

Byl však také výborným a uznávaným pedagogem, který utkvěl v paměti velké řady studentů Technické fakulty České zemědělské univerzity v Praze (TF ČZU v Praze), dříve Mechanizační fakulty Vysoké školy zemědělské, jeho rozhled a schopnosti se pak odrážely v široké řadě vědeckých a výzkumných projektů a aktivit.

Byl také zapáleným popularizátorem a šiřitelem jak teoretických poznatků, tak zkušeností nejlepší světové praxe ve všech svých oborech, zejména v oboru inženýrství údržby.

Po covidové době opět ožily konference a odborná setkání a není údržbářská akce, kde by se nevzpomnělo na pana Profesora, jeho znalosti, odbornost, ale i lidský přístup, kterým vedl a směřoval nás ostatní.

„Bez Vás, pane Profesore, to už není ono a nikdy už to ono nebude, protože jste byl naše sůl, která po přidání do údržbářského guláše z něj udělala ten správný a chutný pokrm.“


Kolegyně a kolegové z TF ČZU v Praze a ČSPÚ

Zveřejněno: 07.10.2022

Další aktuality

Kroky k udržitelnému stavebnictví
Kroky k udržitelnému stavebnictví

Zúčastněte se konference 12. 4. 2024 pořádané partnerskou organizací TZB-info.

Pokud máte zájem o udržitelné stavebnictví a hledáte inspiraci a informace, nezapomeňte navštívit konferenci "Kroky k udržitelnému stavebnictví", která se koná 12. dubna 2024 v PVA EXPO Praha.

Akce je určena odborníkům z…

ON-LINE monitorování olejů
ON-LINE monitorování olejů

Olejáři z KLEENTEKU radí:

Transformujte vaši údržbu s firmou Atten[2]

Představujeme inovátora v oblasti on-line monitorování olejů. Firma Atten[2] stojí v čele technologických inovací přinášejících revoluční spojení optické technologie rozpoznávání obrazu s umělou inteligencí a monitorování kondice…

CSRD Roadshow BUILT ENVIRONMENT
CSRD Roadshow BUILT ENVIRONMENT

EFNMS ve spolupráci s NVDO

pořádá už třetí pokračování webináře ESG/CSRD Roadshow.

Každé pokračování je zaměřené trochu jinak - prvním tématem byla Infrastruktura, druhým Výroba a na 28. 3. se chystá třetí pokračování s podtitulem "Built Environment".

 V každém pokračování vystupuje speciální…