Poslední sbohem profesoru Legátovi

Poslední sbohem profesoru Legátovi

Vážení kolegové, přátelé a kamarádi,

 

dne 16. března 2021 nás navždy opustil velikán světové úrovně v oblasti kvality, údržby a spolehlivosti strojních zařízení prof. Ing. Václav Legát, DrSc..

Všichni jsme ho znali, každý jinak, a přesto všichni stejně. Prof. Legát byl nepřekonatelný odborník, který celý život zasvětil práci na Technické fakultě České zemědělské univerzity v Praze, kde pracoval jako člen katedry jakosti a spolehlivosti strojů a svého času i jako proděkan fakulty pro pedagogickou činnost. Svůj široký rozhled pan Profesor uplatnil v řadě dalších odborných organizací jako byly například Česká společnost pro údržbu nebo Česká společnost pro jakost, ale jeho odbornost byla uznávána i v celé řadě dalších oblastí nejen v České republice, ale také v Evropské federaci národních společností pro údržbu. Byl aktivní také v redakčních radách vědeckých i odborných časopisů, doma i v zahraničí, byl známou, uznávanou a respektovanou osobností v pravém významu toho slova.

Překonat odborné znalosti pana Profesora snad jen mohl jeho lidský a vlídný přístup k nám ostatním, kdy nás dokázal vždy ve správný čas podnítit, pokárat i pochválit a tím z nás dostat ten nejlepší výkon. Jeho přátelská a pozitivní povaha nás pak motivovala řešit i ty nejsložitější problémy s nadhledem, který byl jemu tak vlastní.

Pane Profesore, byl jste ten „nejoptimálnější“ kolega, přítel a kamarád pro všechny z nás. Vím, teď bych slyšel Vaši poznámku, že když je něco optimální nemůže to být nejoptimálnější, snad mi to pro tentokrát odpustíte.

 

Nikdy na Vás nezapomeneme, čest Vaší památce.

 

doc. Ing. Martin Pexa, Ph.D., předseda ČSPÚ

Zveřejněno: 24.03.2021

Další aktuality

CMMS pro rok 2024
CMMS pro rok 2024

Přehled nejnovějších trendů v CMMS pro rok 2024.

CMMS - česky = Systém pro plánování a řízení údržby a servisu.

Bez digitálního pomocníka již budete jen velmi těžko a neefektivně řídit moderní údržbu.

Rok 2024 přináší revoluční změny v oblasti CMMS (Computerized Maintenance Management Systems).…

Nový kolektivní člen a partner ITICA s.r.o.
Nový kolektivní člen a partner ITICA s.r.o.

ITICA – Váš komplexní partner pro SAP řešení

Ve světě podnikových systémů SAP je nutnost inovativních a na míru šitých řešení stále zřetelnější. Tato řešení nejenže drží krok s technickými požadavky, ale také překonávají očekávání uživatelů. Společnost ITICA, lídr v oblasti poskytování SAP služeb,…

Vydařený seminář v Plzni
Vydařený seminář v Plzni

Údržba 4.0 a špičkové technologie v praxi.

Seminář ČSPÚ ve spolupráci - RTI ZČU v Plzni - VZU Plzeň - LaserTherm jsme uskutečnili dle plánu 25.6.2024.

Společně jsme měli možnost poznat unikátní technologie:

Aditivní technologie - Regionální technologický institut - výzkumné centrum Fakulty…