Vysokoškolský titul Bc. a Ing. v údržbě

Vysokoškolský titul Bc. a Ing. v údržbě

Údržba strojů a zařízení je problematika značně obsáhlá a vyžaduje široké znalosti v oblasti technické, ale také v oblastech administrativních a manažerských. Proto Česká společnost pro údržbu každoročně pořádá certifikované kurzy podle normy - ČSN EN 15628:2015 - https://udrzba-cspu.cz/education/courses a program kurzů je pravidelně harmonizován s požadavky na kvalifikaci a kompetence pracovníků údržby a s požadavky Evropské federace národních společností údržby ( EFNMS)

Absolventi kurzů získávají personální certifikát poskytovaný Českou společností pro údržbu.

Jak dále rozvíjet znalosti z kurzů a zejména lze v oblasti údržby získat vysokoškolský titul?

Ano na získané znalosti z kurzů realizovaných Českou společností pro údržbu lze navázat studiem v bakalářském a magisterském studijním programu Inženýrství údržby, který zajišťuje Technická fakulta České zemědělské univerzity v Praze a to v nastávajícím akademickém roce 2020/2021 poprvé v bakalářském i  magisterském stupni studia v prezenční i kombinované formě.

Studijní program Inženýrství údržby

-          bakalářský stupeň studia - Informace ZDE

-          magisterský stupeň studia - Informace ZDE

Cílem studijního programu Inženýrství údržby je výchova absolventů pro výrobce a dealery zemědělské techniky, pro všeobecné strojírenství i automobilní průmysl. Toto zaměření oboru umožní studentům získat nové znalosti a dovednosti v relativně homogenním studiu, tj. zejména v oblasti managementu kvality a nástrojích řízení kvality včetně matematicko-statistického modelování procesů měření a hodnocení kvality výrobků a služeb. Dále získají znalosti z oblasti spolehlivosti, zejména se zaměřením na bezporuchovost, udržovatelnost a zajištěnost údržby a v případě technických systémů bude věnována pozornost jejich pohotovosti a teorii obnovy. Velká pozornost je věnována metodám a nástrojům zvyšování spolehlivosti včetně základů materiálového inženýrství. Nepostradatelnou součástí výuky je moderní technická diagnostika včetně umělé inteligence směřovaná do prediktivní údržby a celé komplexity managementu Údržby 4.0. Jde o digitalizaci dat o spolehlivosti, jejich sběr, bezpečný přenos a zpracování Pro zajištěnost údržby je nepostradatelná znalost servisní logistiky se zaměřením na řízení zásob náhradních dílů a materiálu a vývoj moderních informačních systémů údržby.

 

doc. Ing. Zdeněk Aleš, Ph.D. – garant studijního programu v bakalářské formě studia

doc. Ing. Martin Pexa, Ph.D. – garant studijního programu v navazující magisterské formě studia

Zveřejněno: 04.04.2020

Další aktuality

ON-LINE monitorování olejů
ON-LINE monitorování olejů

Olejáři z KLEENTEKU radí:

Transformujte vaši údržbu s firmou Atten[2]

Představujeme inovátora v oblasti on-line monitorování olejů. Firma Atten[2] stojí v čele technologických inovací přinášejících revoluční spojení optické technologie rozpoznávání obrazu s umělou inteligencí a monitorování kondice…

CSRD Roadshow BUILT ENVIRONMENT
CSRD Roadshow BUILT ENVIRONMENT

EFNMS ve spolupráci s NVDO

pořádá už třetí pokračování webináře ESG/CSRD Roadshow.

Každé pokračování je zaměřené trochu jinak - prvním tématem byla Infrastruktura, druhým Výroba a na 28. 3. se chystá třetí pokračování s podtitulem "Built Environment".

 V každém pokračování vystupuje speciální…

Zvýšení těsnosti přírubových spojů DN PN
Zvýšení těsnosti přírubových spojů DN PN

Tlaková třída PN 40

je pomyslná hranice, do které lze relativně bezpečně používat plochá vysekávaná těsnění.

Od PN 40 se doporučuje používat těsnění kovová (například spirálově vinutá, hřebínková, atd.).

Rozměr těsnění je daný normou např.: ČSN EN 1514-1. Tato norma vznikla v době, kdy nebyly známé…